ZORGPROGRAMMA’S
Gestructureerd Samenwerkingsverband ‘Gezond in het Statenkwartier’
Bij de behandeling van veel aandoeningen zijn steeds vaker verschillende zorgverleners betrokken. Zo werken wij bijvoorbeeld nauw samen met de fysiotherapeut, apotheek, diëtist, psycholoog en verschillende specialisten. Als huisartsenpraktijk zijn wij aangesloten bij samenwerkingsverband Gezond in het Statenkwartier. Binnen dit verband ontwikkelen wij zorgprogramma’s die de zorg voor onze patiënten verhogen.
Zorgprogramma
Als huisartsenpraktijk stellen wij deze zorgprogramma’s samen, eventueel in samenwerking met verschillende hulpverleners. Het doel van zo’n programma is om per patiënt na te gaan welke zorg hij of zij nodig heeft en hoe wij hem of haar daarbij gezamenlijk kunnen begeleiden. Wij bieden onze patiënten de volgende zorgprogramma’s aan:
- Dermatoscopie (opsporen kwaadaardige huidplekjes)
- Osteoporose (voorkomen van botbreuken)
- Meekijkconsult Cardiologie (met cardioloog samen hartklachten opsporen, zie ‘Zorgpartners, Specialisten’)
- Schouderklachten (met fysiotherapeut samen en een echo schouderklachten behandelen
Dermatoscopie
Huidkanker komt steeds meer voor. Wanneer u een verdacht huidplekje heeft, of een moedervlek die u niet vertrouwt, kunt u hiermee naar de huisarts. De huisarts kan het plekje beoordelen met behulp van een dermatoscoop.
De dermatoscoop kan worden gezien als een bijzonder vergrootglas waarmee door de bovenste laag van de huid kan worden gekeken. Hiermee kan de huisarts structuren in de huid beoordelen die met het blote oog niet te zien zijn. Voor de beoordeling van de plekjes, heeft de huisarts extra nascholingen gevolgd. Bij twijfel over de aard van de huidafwijking kan de huisarts een biopt nemen, of u doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.
Afspraak & kosten
Een afspraak maken kan via de assistente. Er zijn geen kosten voor u verbonden aan een dermatoscopieconsult bij de huisarts. Wanneer een huisarts extra onderzoeken aanvraagt, gaan de kosten wel af van uw eigen risico. Bijvoorbeeld wanneer de huisarts een verdacht huidplekje wil laten onderzoeken. Of wanneer de huisarts u verwijst naar een dermatoloog.
Bij twijfel of onduidelijkheid over kosten is het verstandig uw zorgverzekeraar te raadplegen. Bepaalde kosten kunnen variëren per ziekenhuis, behandelcentrum of laboratorium
Beweegspreekuur
Wanneer u aanhoudende klachten heeft aan het bewegingsapparaat, kan de huisarts voor u een afspraak maken op het Beweegspreekuur. Tijdens het Beweegspreekuur is zowel een huisarts als een fysiotherapeut aanwezig. Samen beoordelen zij uw klachten en bespreken zij met u het behandelplan.
Afspraak & kosten
Een afspraak maken kan pas na overleg met uw huisarts. Er zijn geen kosten voor u verbonden aan het Beweegspreekuur. Deze afspraken vallen onder de basisverzekering. Uw eigen risico wordt dus niet aangesproken. Het is vergelijkbaar met wanneer u naar de huisarts gaat voor een reguliere afspraak.
Osteoporose
Bepaalde groepen 50-plussers hebben een verhoogd risico op een (nieuwe) botbreuk. Indien sprake is van osteoporose wordt u uitgenodigd deel te nemen aan ons osteoporose programma.
Afspraak & kosten
Het maken van een afspraak kan alleen naar aanleiding van een uitnodigingsbrief van de huisarts en praktijkondersteuner. Er zijn geen kosten voor u verbonden aan het osteoporose consult. Deze afspraken vallen onder de basisverzekering. Uw eigen risico wordt dus niet aangesproken. Het is vergelijkbaar met wanneer u naar de huisarts gaat voor een reguliere afspraak.
Schouderklachten
Wanneer u aanhoudende klachten heeft aan uw schouder, kan uw huisarts u verwijzen naar het schouderconsult. Tijdens dit consult is zowel een huisarts als een (in echo gespecialiseerde) fysiotherapeut aanwezig. Meestal maakt de fysiotherapeut een echo van uw schouder. Samen beoordelen zij uw klachten en bespreken zij met u het behandelplan.
Afspraak & kosten
Een afspraak maken kan pas na overleg met uw huisarts. Er zijn geen kosten voor u verbonden aan een schouderconsult. Deze afspraken vallen onder de basisverzekering. Uw eigen risico wordt dus niet aangesproken. Het is vergelijkbaar met wanneer u naar de huisarts gaat voor een reguliere afspraak.